Čo nové v našom meste?

bytcan.sk - Čo nové v našom meste?Pre všetkých ktorých zaujíma dianie v našom malom meste sme pripravili dúfam, že pravidelnú rubriku „Čo nové v našom meste?” Budeme sa snažiť prinášať Vám tie najzaujímavejšie novinky – čo sa udialo, zmenilo, zhoršilo, či zlepšilo v našom meste za určité časové obdobie. Dúfam, že nám pomôžete svojimi námetmi, komentármi, alebo príspevkami. Všimol som si, že sme sa k dnešnej téme zamysleli dvaja, takže dnešná novinka aj na podnet nášho čitateľa jurow.

Jednou z dominánt nášho mesta, respektíve námestia je určite Farský kostol Všetkých svätých. Jeho vznik možno podľa dochovaných gotických architektonických prvkov a detailov posunúť do zhruba druhej polovice 13. storočia. Bol viac krát prestavaný a jednotlivé prestavby, odzrkadľujú v jeho celkovej architektúre stopy konkrétneho slohového obdobia prestavby.

 

bytcan.sk - Čo nové v našom meste?

Najvýznamnejšia prestavba bola tzv. „thurzovská“ pod vedením majstra Jána Kiliána, ktorá bola dokončená v roku 1590. O prestavbe hovorí nápis nad vchodom, ktorého preklad znie „Bože mocný, Tebe venujem, Juraj Thurzo, pohnutý svätou horlivosťou, tento dom. Nech počúva tu ľud, neklamná viera nech svieti na ceste k hviezdam Anno Domini 1590.“

To neboli posledné prestavby, ďalšie prestavby sa uskutočnili v roku 1696 a po požiaroch v rokoch 1768, 1856, 1904. Práve v posledne menovanom roku vyhorel celý kostol (ako aj skoro celá Bytča). Na veži a priľahlej zvonici bola zhotovená nová strecha, ktorá nahradila tú pôvodnú z roku 1787.

Posledná výrazné zmeny tváre kostola sa uskutočnili v rokoch 1937-1939. Najprv v roku 1937 bola asanovaná priľahlá architektonicky veľmi vzácna zvonica a v roku 1939 prešla zmenou najmä veža kostola. Posledné architektonické zmeny sa uskutočnili podľa projektov Milana Michala Harminca, ktorého sme na stránkach spomínali už v spojitosti so stavbou už neexistujúceho Mičurovho domu.

Na prelome storočí prešiel kostol rozsiahlou rekonštrukciou, ktorá ale významnejšie nezmenila jeho tvár. Drobné zmeny samozrejme pokračujú až do dnešných dní. Určite ste si všimli výmenu železných dverí za plastové. Najvýraznejšia zmena však nastala až minulý týždeň.

Po veternej smršti v roku 2007 ostal poškodený jeden z číselníkov hodín. Podľa legendy bol vraj prestrelený za vojny a jeho zranenie sa vraj len obnovilo. Čo je pravdy na tomto rozprávaní neviem..

bytcan.sk - Čo nové v našom meste?

Takže sme skoro dva roky čakali čo bude. Či bude číselník opravený, alebo nie. Ako ste si už určite minulý týždeň opravený bol. A dosť radikálnym spôsobom. Číselníky boli vymenené na všetkých štyroch svetových stranách. Po bielom pozadí prišlo na rad čierne, po jednoduchom zobrazení minút prišli na rad rímske číslice. Je to zmena, nezvyk…

bytcan.sk - Čo nové v našom meste?

bytcan.sk - Čo nové v našom meste?

Zatiaľ hodinám chýbajú ručičky, ale tie na seba určite nenechajú dlho čakať Podľa dobových fotografií sme sa vrátili k pôvodnému vzhľadu hodín (ako môžete vidieť na fotografií, kde je vyobrazený kostol ešte pred ničivým požiarom v roku 1904). Určite je len otázkou času, kedy si zvykneme na nový vzhľad..

bytcan.sk - Čo nové v našom meste?

Zanechať prvý komentár