N-Grave

bytcan.sk - N-GraveScream nám predstavil jedného z účinkujúcich BYtčan show vol.6. Ďalším interpretom, ktorý vystúpi vo svojej pódiovej premiére je ďalšie bytčianske zoskupenie N-GRAVE. Tvorí ho šesť talentovaných hudobníkov a v tomto kratučkom rozhovore poodhalíme niečo z podhubia tejto vychádzajúcej hviezdy. N-GRAVE – podľa názvu úplný nováčik, avšak tváre jednotlivých hudobníkov ste mohli na Bytčianskych (a samozrejme aj iných) pódiách už vidieť. Newiem, Bokom Okolky – tieto dve skupiny a N-GRAVE majú niečo spoločné. Čo, prečo a ako? Čítajte..

 

Jeff: Ahojte, mohli by ste všetkým čitateľom kapelku predstaviť?

Stanley: Kapelka v tomto zložení funguje zhruba od novembra 2008. Prešli sme fázou zosúladenia sa všetkých členov,pretože niektorí členovia ešte nemali skúsenosti s hraním v kapelách(resp.mali iba domáce skúsenosti).Štýlovo by som to definoval ako melodický rock,ale tento priestor pre štýlové zaradenie by som nechal na odborníkov.Kapela sa skladá z týchto členov : bicie – Pišta Bury, klávesy – Martin Harvánek, basgitara – Butler, sólová gitara – Ivan Pavlík, doprovodná gitara – Martin Šiko a spev- Stanislav Kocian.
Harvey: A takisto k týmto kapelám patrí aj ex-kapela NUMB… (POZN. Jeff: aha, srr na tu som pozabudol..)

Jeff: Kto je N-GRAVE už vieme, prečo práve tento názov? Ako vznikol a čo znamená?

Stanley: Tento názov vznikol zhruba asi dva týždne dozadu. Pravdupovediac ani netuším kto tento názov doniesol, ale zdal sa mi celkom OK, tak ako aj ostatným členom kapely. Význam N-GRAVE vychádza zo slova engrave, ktorého význam je (vyryť,gravírovať). Nie je v ňom žiadny skrytý význam, iba sa nám ten názov pozdával. Predchádzajúci názov bol RISE and FALL, ale tento názov bol schválený členmi kapely iba ako dočasný názov. V podstate do apríla tohto roku sme nemali žiadny názov.
Pišta : Navrhol to vyrývač Harvey..
Harvey: Názov kapely je dosť ťažko vymyslieť a vždy vás donúti nejaká situácia…A keďže sme prijali pozvánku na koncert od kapelky Nobodys Perfect (za čo sa im chceme poďakovať), tak trebalo rýchlo konať a vymyslieť názov…No a tak ma napadlo engrave, čiže N-Grave. Človek si zvykne na čokoľvek…:-)

Jeff: Ako vidím Stanley, Ty si gitaru teda odložil do kúta a venuješ sa len spevu. Prečo?

Stanley: Dôvod je prostý. V kapele sme akosi necítili potrebu zapájania sa ďalšej gitary. Druhým dôvodom je moja odveká túžba zdokonaľovania sa v speve. Samozrejme, že doma sa venujem hraniu na gitare a nezanevrel som na ňu. Doma už nemám toľko času venovať sa jej aj pre skutočnosť, že som sa oženil a narodil sa mi syn Samuel, ktorého zoznamujem s hudbou.
Harvey: Prezradím na Stanleyho, že vždy na skúške chytí do ruky gitaru…:-)

bytcan.sk - N-Grave

Jeff: Stanley, nedá mi neopýtať sa, čo je s Newiem?

Stanley: Členovia kapely Newiem sú rozlietaní po svete, alebo sa už venujú iným aktivitám. Ale čo sa týka hrania nemám žiadnu informáciu, že by sa niekto aktívne venoval hraniu v nejakej kapele.

Bokom Okolky, gitara a bicie. Oňo a Pištík v inom hudobnom zoskupení, prečo tá zmena a iná skupina?

Pišta: Keďže Bokom Okolky má technickú prestávku z dôvodu odchodu nášho Talentu, ktorý odišiel zarábať do zahraničia peniaze na borovičku, tak Oňo začal hrávať s terajšími členmi kapely N-Grave v spoločnej skúšobni s inou kapelou. My sme mali v podstate voľnú skúšobňu, takže na začiatku to bola pomoc kamarátom so skúšobňou, vzápätí aj s udávaním rytmu a ako sa hovorí – podáš prsia a zoberú ti celú kravu..

Jeff: Pravda je že Bokom Okolky, je úplne iná šálka kávy. Otázka na Pištíka, viem, že občas si chodíte zahrať ako Bokom Okolky, plánujete aj niečo viac?

Pišta: Dobre, že si mi to pripomenul, už sme veru dlho neboli hrať. Whitney, ak toto čítaš, tak sa mi ozvi.., čo sa týka plánov do budúcna, tak stále čakáme na Fasha. Budeme si ho musieť odchytiť až sa zjaví v Bytči a spýtať sa ho, že čo kapela..

Jeff: Trošku sme odbočili od témy N-GRAVE, ako by ste teda zadefinovali Vašu tvorbu?

Pišta: Ako ranú dobu engravejovskú..

Jeff: Aha, nové hudobné obdobie, super. Pokračovanie ranej doby grungeovskej?

Stanley: Nie skôr je to ešte niečo štýlovo nestále. Stále ešte hľadáme ten správny štýl u ktorého by sme zakotvili, v ktorom by sme sa smerovali ďalej.
Harvey: Ako, každá iná začínajúca kapela sa hľadá a krištalizuje do určitej podoby, tak aj my a verím, že to bude stáť zato..

Jeff: Čo vzory? Je možné Vaše hudobné obdobie k niečomu prirovnať? Predsa len, ľudia majú radi hudobné škatulky.

Stanley: Nemôžem hovoriť za všetkých, ale čo sa týka mňa môžem iba povedať, že veľmi ma ovplyvnila muzika skupín IN FLAMES, SONIC SYNDICATE a čiastočne aj BULLET FOR MY VALENTINE.
Harvey: Čo sa týka mňa, tak sú to určite všetky druhy gotiky, death disco, death rock….A čo ma ovplyvňuje? The 69 Eyes, Him…

Jeff: Ako tvoríte hudbu? Kto je jej autorom?

Stanley: Hudbu tvoríme spoločne resp.niekto donesie nápad a všetci sa podieľajú na finálnom znení skladby. Samozrejme že sem-tam sú aj nezhody, ale tomu sa pri tvorbe nových piesní nedá vyhnúť.

Jeff: K hudbe patria texty, si  ich autor? Slovenčina or english?

Stanley: Vzhľadom na krátkodobé obdobie účinkovania, texty ešte nie sú vo finálnej fáze.
Autorom textov som ja a Martin Harvánek.

Jeff: Trošku klišovitá otázka, prečo práve angličtina? Chystáte sa preraziť hlavne v zahraničí?

Stanley: Čo sa týka angličtiny vždy sa mi lepšie spievalo v angličtine ako v slovečine. Ale do budúcna kto vie? Nie je v tom zámer, že by sme chceli preraziť v zahraničí, ale možno do budúcna?
Určite by to všetkých z kapely potešilo, samozrejme aj mňa.
Harvey: Je pravda, že angličtina osloví každého, ale ja by som si vedel texty predstaviť práve v slovenčine…

Jeff: Čo plány do budúcnosti?

Pišta: Ak náš prvý koncert dopadne dobre a nevypískajú nás, tak snáď nejaká budúcnosť bude..
Harvey: Nebudem to tajiť, ale želám si nejaké to cd a hranie na  väčších pódiach… A o klipe ani nevravím..

Jeff: Prosím Ťa, veď na koncert je zákaz nosenia píšťaliek. Takže ešte raz, čo plány do budúcnosti?

Stanley: Aká bude naša budúcnosť ešte ukáže čas.

Jeff: Oki, takže k najbližšej budúcnosti. Ak ukáže čas, že je všetko ako má byť, je na obzore album?

Stanley: Zatiaľ sme sa o nahrávaní albumu v kapele ešte nerozprávali, ale ak naozaj bude všetko ako má byť, tak určite budeme o tejto alternatíve uvažovať. Ale môj skromný odhad je, že tento rok  to pravdepodobne ešte nebude.

Jeff: Prichádza otázka, ktorú pokladám každej kapele, či . Ako hodnotíte život v našom meste ? Čo by sa dalo určite vylepšiť, alebo naopak s čím si spokojný že je to tak ?

Pišta: Život v Bytči je v podstate taký istý ako  život na väčšej dedine, tie isté radosti a starosti…, veď ak niečo pochybí, tak šup ho do vedlajšieho chotára, sused má aj tak všetko lepšie..
Harvey: Málo ľudí, málo príležitostí…A čo sa týka kapiel, každý dá za pravdu, že sa veľmi ťažko potom hľadajú dobrí hráči do kapely…

Jeff: Vieme, že usporiadať koncerty v našom meste je veľmi ťažké. V podstate jediné pódium, ktoré je na koncerty vhodné je Bristol Café. Žiaľ situácia je taká, že návštevnosť v tomto klube je minimálna. Čím si myslíte že to je?

Pišta: Málo ľudí s nadšením pre niečo také..
Stanley: Plne súhlasím s Pištovým názorom.

Jeff: Ďakujem za rozhovor, na záver odkaz pre čitateľov Bytčana?

Pišta: Všetkých srdečne pozdravujem a Bytčanovi.sk prajem veľa prispievateľov a čitateľov.
Stanley: Taktiež všetkých srdečne pozdravujem prajem veľa úspechov.

bytcan.sk - N-Grave

Zanechať prvý komentár

Informácie o článku

Súvisiace príspevky