História futbalu v Bytči

bytcan.sk - Historia futbaluPresný pôvod tohto najobľúbenejšieho športu nie je známy, ale jej vznik v modernej podobe ako ho poznáme dnes sa datuje do 19. storočia a za jeho kolísku je označovaná Veľká Británia. Futbal patrí medzi najobľúbenejšie a najmasovejšie kolektívne hry na celom svete.

Inak tomu nie je ani v našom meste a aj v Bytči sa stal futbal súčasťou života obyvateľov mesta. V našom meste má futbal bohatú tradíciu, veď naše futbalové mužstvo patrí k najstarším na Slovensku. Ako to bolo v minulosti a aká bude budúcnosť futbalu v Bytči?

Budúci rok by mal futbal v našom meste osláviť 100 rokov od svojho založenia. Akých bolo tých 100 rokov? Kam sa uberá futbal v našom meste? Ako je to z jeho popularitou?

Začiatky

Už v rokoch 1908 – 1910 sa v Bytči začína hrať neorganizovaný futbal. Hrali ho tovariši a učni na Rajčuli a pri Lipkách. V roku 1910 si založili svoju prvú jedenástku a hrávali z mužstvami z okolia Žiliny. Pod vplyvom českého trénera Štrupla mali na dresoch vyšitú slávistickú hviezdu. Priekopníkom prvého futbalového diania bol Ján Hlucháň, ktorý za svoje peniaze objednal i prvú futbalovú loptu.

Nakoniec v roku 1912 založili bytčiansky študenti svoj prvý futbalový klub Nagybitcsei futbal club. Mužsvo hrávalo zápasy na Sihoti a pri Lipkách. Slávistickú hviezdu na dresoch vymenili za čierno-biele pruhy. Toto mužstvo hralo len priateľské zápasy. Celú činnosť futbalového mužstva ukončila prvá svetová vojna, kedy museli hráči odísť na frontu. Niektorí sa žiaľ z fronty nevrátili, ďalší sa vrátili vo veľmi zlom zdravotnom stave.

 

futbal_03

rok 1910 – Spartak Bytča
horný rad: Michaeli, Uličný, R. Behrík, Džúdži, Štrupl
stredný: Kubiš, R. Dubnicay, Plechársky sedia: P. Dubnicay, Zajíček, Plešo

 

Oživenie futbalu nastalo až v roku 1919 kedy bol založený nový Športový klub Slovan. Hráči a funkcionári nadšene budovali prvé ihrisko aj s jednoduchými šatňami na pozemkoch Lotthara Poppera na Sihoti. Na zápasy začalo chodiť skoro 200 divákov. Futbalisti odohrali zápasy s mužstvami z Ostravy, Třinca, Karvine, Martina, Púchova.

V tej dobe to boli veľmi dobré a kvalitné kluby a náš ŠK Slovan sa nedal zahanbiť. Ale v auguste 1925 zničila povodeň ihrisko a klub prestal do roku 1927 existovať. Po ďalšom pokračovaní v rokoch 1929-1932 dosahovali futbalisti dobré výsledky. V roku 1930 sa vybudovalo nové ihrisko pri Lipkách, v tesnej blízkosti plavárne. Ihrisko však bolo pre divákov ďaleko od mesta a prestali na zápasy chodiť. Z mužstva odišli viaceré opory a ŠK Slovan Bytča znova upadol.

Zlúčenie

V roku 1935 bol založený ďalší futbalový klub Rapid Bytča. Mužstvo založili robotníci zo zápalkárne. Mužstvo malo ihrisko na Rajčuli na dobytčom jarmoku. Až do roku 1936 hrávali len priateľské stretnutia s mužstvami z okolia. Od roku 1936-1939 hrávali v lige žilinských maloklubov.

V roku 1945 sa klub Rapid zlúčil s klubom ŠK Slovan Bytča a klub sa premenoval na ŠK Veľká Bytča. Po dvoch rokoch sa však premenoval znova na ŠK Slovan Bytča. V roku 1940 sa začalo budovať nové ihrisko na mieste toho dnešného, (klubu daroval  pozemok jeho majiteľ Lothar Popper) – bola postavená aj drevenná krytá tribúna pre 200 divákov. Futbalisti sa prebojovali do divízie. V tomto období navštevovalo zápasy od 700 do 900 divákov. Hneď v prvom ročníku skončili futbalisti na piatom mieste a v ďalšom ročníku na siedmom, žiaľ tretí ročník prerušili vojnové udalosti.

V roku 1949 sa zmenil názov z ŠK Slovan na Sokol Presná mechanika a v roku 1953 na Spartak Bytča. V rokoch 1957-1958 sa mužstvo dostalo do krízy a vypadlo z divízie a skončilo až v druhej triede.

Najväčšie úspechy

Všetko sa zmenilo až v roku 1975 kedy mužstvo už s názvom TJ ZVL Bytča vyhralo po sedemnástich rokoch majstrovstvá stredoslovenského kraja a opäť postúpilo do divízie. O postup do divízie sa snažili celých päť rokov, kedy im chýbal vždy len krôčik. Až do roku 1993 sa v Bytči hrala Stredoslovenská divízia (II. Slovenská národná liga). V ročníku 1982/83 však skončili hráči TJ ZVL na poslednom 15 mieste a vypadli tak do krajského majstrovstva. Avšak v ďalšom ročníku v Krajskom majstrovstve nenechali nič na náhodu  (prehrali len 2 zápasy z 26-tich) a opäť vybojovali postup do Stredoslovenskej divízie. Po roku 1993 a rozdelení Československa sa v Bytči hrala III. liga. Najväčším úspechom v histórií bolo tretie miesto v sezóne 1994/95. Hral sa divácky veľmi zaujímavý futbal a tribúny boli plné, ešte viac ako po minulé roky.

 

bytcan.sk - História futbalu

Jeseň 1971 – Spartak Bytča
zľava: Vizler, Mišutka, ved. Labuda, Šúkala, Židek, Štepík, Kováčik, Krkoška, Šušolík, Žeriava, Dančík – tréner kľačia: Tichý, Dzurík, Škokor, Manda, Úradník, Pastierik

 

Súčastnosť

V sezóne 2009/2010 skončilo mužstvo FO Kinex Bytča na poslednom 16. mieste a vypadlo do IV. ligy. Úspešné roky futbalu v Bytči sa pomaly skončili – na tribúnach ubudli diváci a väčšina obyvateľov nášho mesta stratila záujem o dianie okolo futbalu. Stav v ktorom sa nachádzal  klub bol už neudržateľný a logicky tak musela prísť zmena. Jedna z variánt bol zánik „mužského“ futbalu. Avšak našla sa iniciatíva záchrany futbalu a jeho úplná transformácia pod mesto Bytča. Poslanci schválili návrh predkladajúcich poslancov Bologu a Fileka a transformácia sa môže začať.

 

 

bytcan.sk - Historia futbalu

rok 1977 – TJ ZVL Bytča
stoja zľava: Šušolík, Raždík P, Šottnik P. Puček J., Učník Jaro, Učník Jozef, V. Dančík – tréner, Ticý M. Šimoník J. Martinický R. – masér
kľačia: Haluška M, Sedlák J,. Rusnák A., Štepík J., Manda M., Jaroš J. Kincl E.

Transformácia

Bytčiansky futbal  čaká bezpochyby „nová éra“. Nebude to len zmena vedenia od staršieho k novému a od nového k staršiemu, tak ako sme si na to zvykli za posledných pár rokov. Poslanci MZ schválili zmenu prechodu FO Kinex Bytča pod MFK Bytča. Do vedenia futbalového klubu zasadli traja zvolení poslanci a v pomere 3:1 členom vedenia tak mesto získalo kontrolu nad činnosťou a hospodárením klubu s financiami pridelenými z rozpočtu Mesta Bytča.Nedá sa napísať nič iné, len „konečne„.

A-tím (muži) nastúpia v sezóne 2010/11 do V.ligy a mužstvo sa stane plne amatérskym, to znamená, že hráči za reprezentáciu mužstva nebudú dotávať žiaden plat ani odmeny. Budú im preplácené len cestovné náklady vzniknuté dochádzaním na tréningy. Peniaze schválené zastupiteľstvom bude pre klub vyberať a vyúčtovávať jeden z členov pracovnej skupiny zvolený z poslancov Mesta Bytča. Všetky mládežnícke mužstvá nastúpia do súťaží, v ktorých minulú sezónu skončili. Schválený návrh v dlhodobom horizonte predpokladá vznik futbalovej akadémie, športových tried a spôsob financovania klubu z verejných aj súkromných zdrojov.

Budúcnosť

Takže zomrel kráľ, nech žije kráľ. Vďaka ochote „bývalých“ hráčov a odchovancov bytčianskeho futbalu, sa podarilo dať dohromady mužstvo, ktoré bude hájiť farby nášho mesta v V.lige. Verím, že nastávajú nové časy, ktoré vrátia „zašlú“ slávu Bytčianskeho futbalu a hlavne divákov na tribúny. Veď „cezpolné“ derby so susednými obcami bývajú vždy divácky zaujímavé. Preto aj touto cestou prajem hráčom, ale rovnako aj vedeniu klubu len výhry, pevné nervy a hlavne..

BYTČA DO TOHO !!

 

 

zdroj: kniha Bytča, www.bytca.sk, www.gabajova.eu.

zdroj foto: archív J.Šušolík, 80 rokov futbalu

 

Zanechať prvý komentár

Informácie o článku

Súvisiace príspevky