Kaštieľ Bytča

bytcan.sk - Bytčiansky kaštieľ Bytčiansky kaštieľ, alebo ako ho mnohí návštevníci mesta, ale aj domáci nazývajú zámkom, či hradom je jednou z významných ukážok renesančného staviteľstva. Je situovaný v strede mesta a patrí k architektonicky najpôsobivejším feudálnym sídlam na Slovensku. Keď v roku 1563 získal František Thurzo, zakladateľ bytčiansko-oravskej vetvy rodu, za 17 000 zlatých panstvá Bytča a Hričov, rozhodol sa, že na základoch pôvodného vodného hradu dá vybudovať svoje nové sídlo.

Vďaka  rozhľadenosti a významným kontaktom nového pána Bytče vzniklo vo svojej dobe veľmi moderné architektonické dielo. Na realizáciu svojich plánov si František Thurzo povolal taliankych majstrov pod vedením Jána Kiliana de Syroth z Milána (jeho postava je zvečnená na freske v prízemí na kruhovom schodišti).  Pod jeho vedením v rokoch 1572-1574 vznikol monumentálny štvorkrídlový palác s arkádovým dvorom, nárožnými vežami a samostatným opevnením.

Kaštieľ je typom pevnostnej, pravidelnej štvorkrídlovej stavby s ústredným arkádovým nádvorím a kruhovými obrannými vežami na vonkajších nárožiach. V strede severného krídla má vysokú vežu so vstupným portálom a sgrafitovou výzdobou. Nádvorie je zo všetkých strán obkolesené arkádami, v prízemnej časti pilierovými a na poschodí stĺpovými. Takmer vo všetkých miestnostiach prízemia kaštieľa sú zachované pôvodné renesančné klenby.

bytcan.sk - Bytčiansky kaštieľ

Žiaľ František Thurzo si svoje nové sídlo dlho neužil, pretože v roku 1575, zomrel. Do Bytčianskeho kaštieľa sa po jeho smrti  presťahovala z Lietavského hradu už len vdova Katarína Zrínska s deťmi. Jedným z nich bol aj Juraj Thurzo, ktorý sa po smrti matky rozhodol, pre ďalšie stavebné úpravy.

Juraj Thurzo, ktorý sa stal uhorským palatínom – dal v roku1601 vybudovať tzv. Sobášny palác, priestrannú budovu v predhradí, venovanú slávnostným rodinným príležitostiam, najmä svadobným hostinám svojich šiestich dcér.

Do dejín kaštieľa sa v období renesancie zapísal aj ďalší taliansky majster, A. Pocabello, ktorý opravil kaštieľ a Sobášny palác po ničivom vpáde hajdúskych vojsk 1605 -1612. Pri týchto úpravách postavili aj arkádu v nádvorí ústrednej budovy, ktorou prekryli staré fresky z obdobia vzniku kaštieľa. Po vymretí Thurzovcov, ktorí zriadili v Bytči knižnicu a mali tu aj klenotnicu so zbierkou vzácnych gobelínov, zmenili sa osudy bytčianskeho kaštieľa.

Kaštieľ sa po vymretí rodu Thurzovcov v roku1624 dostal do rúk Eszterházyovcov, ktorí vlastnili Bytču až do polovice 19.storočia. Eszterházyovci žiaľ využívali kaštieľ skôr na hospodárske účely -jeho vzhľad obohatili len v roku 1736 cyklom postáv v arkáde. Fresky znázorňujú v nadživotnej veľkosti uhorských a európskych panovníkov a známych vojvodcov i hrdinov z antickej mytológie.

V roku 1862 panstvo s majetkom Esterházyovci predali rodine Popperovcov, ktorá uskutočnila nevhodné úpravy. Kaštieľ prebudovala na byty, Sobášny palác na okresný súd. Klasicistickú budovu, ktorá vznikla okolo 1830 prestavbou renesančnej budovy, funkčne pričlenili k okresnému súdu a slúžila aj účelom obce. Kaštieľ tak upadal a až v roku 1960 sa začalo s realizáciou pamiatkovej obnovy. V roku 1961 bol kaštieľ vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku.

V súčasnej dobe je vobjekte kaštieľa je umiestnený Štátny oblastný archív.

 

bytcan.sk - Bytčiansky kaštieľbytcan.sk - Bytčiansky kaštieľbytca_zamok

 

Text zdroj: autor, www.zamky.sk
Zdroj foto: autor, www.gabajova.eu

Zanechať prvý komentár