Spomienka na JUDr. Mičuru

Spomienka na JUDr. MičuruZačiatkom novembra sa v priestoroch Restaurant Gallery v Bytči uskutočnila slávnostná spomienka na významnú osobnosť našej histórie. Rodinní príslušníci, ale aj významné osobnosti kultúrneho, či náboženského života si s láskou zaspomínali na JUDr. Martina Mičuru. JUDr. Martin Mičura sa narodil v osade Košarisko, ktorá patrila administratívne Dlhému Poľu. Vďaka rodičom, ktorí ho viedli k právnickej profesii sa z neho stal skutočne uznávaný advokát a právnik. Postupom rokov to dotiahol na župana Tekovskej a Nitrianskej župy, vytvoril prvú osnovu Župného zákona, bol prezidentom súdnej tabule v Košiciach a stal sa tiež prvým predsedom Slovenského najvyššieho súdu. 

V Bytči, kde mal postavenú vilu, umožnil postavenie meštianskej školy, dnešného gymnázia, tiež dal zregulovať rieku Petrovička a urobil kanalizáciu námestia. Umožnil dobudovať rímskokatolícky kostol Všetkých svätých a tiež prestavať kostol sv. Barbory pri cintoríne. V Bytči je po ňom dokonca pomenovaná aj ulica. 18 rokov zastával v Bytči funkciu richtára.

Na JUDr. Mičuru dodnes mnohí Bytčania spomínajú ako na láskavého a milého človeka s veľmi dobrým vzťahom k deťom a sociálne slabším. Finančne podporoval nemajetné rodiny v Bytči i okolí a mnohým doslova zachránil život.

Spomienka na JUDr. Mičuru

Spomienka sa začala o 15:00 hod. v kostole na námestí. Celebroval ju Mgr. Dalibor Mišura, farár a dekan miestnej farnosti. Príjemnú atmosféru podtrhol očarujúci spev speváckeho zboru GLORIA DEO. Neskôr sa spomínanie presunulo do Restaurant Gallery v Bytči. Všade naokolo boli spomienkové predmety pripomínajúce pána Mičuru. Okrem jeho portrétov a výstrižkov z novín, si jeho príbuzní a pozvaní hostia mohli prelistovať knihy, rôzne texty, popozerať fotografie a obrazy. JUDr. Mičura bol všade prítomný. Celý večer spovedal prítomných hostí pán Jozef Úradník, herec Štátneho divadla v Košiciach.

Spomienka na JUDr. Mičuru

Na úvod sa všetkým prítomným prihovoril Dr.h.c. prof. Jaroslav Straka, DrSc., univerzitný profesor, ktorý poukázal predovšetkým na historický odkaz M. Mičuru. Rozprával o ňom ako o múdrom a rozhľadenom štátnikovi. Zaspomínal si aj Doc. Ing. Milan Karvaš, CSc., starší syn guvernéra Slovenskej národnej banky Doc. JUDr. Imrich Karvaš, osobného priateľa doktora Mičuru. Ďalej MUDr. Danica Studená, dcéra bytčianskeho rodáka, Prof. MUDr. Jána Červeňanského, Dr.Sc., ktorá si zaspomínala nato, ako JUDr. Mičuru odvliekli príslušníci Červenej armády do Ruska. Tam sa jeho púť ukončila.

Počas slávnostného večera, ktorý priam dýchal históriou a človečinou sa prítomní mohli započúvať do klavírnych skladieb talentovaného klaviristu Mateja Zapletala. Ten je vnukom Ing. Miloša Mičuru.

 

Zanechať prvý komentár

Informácie o článku

Súvisiace príspevky