Kam vyraziť po zime

Kam po zimeAj keď iba začína poriadna zima a čo chvíľu bude sneh lákať na športy ako lyžovanie alebo sánkovanie, nie je zlé sa trochu pozrieť do budúcnosti a pomaly mať predstavu aj o jarných či letných aktivitách. Samotné mesto Bytča spolu s okolím ponúka obyvateľom množstvo možností, medzi ktorými sú hádam najlákavejšími cykloturistika a lezenie. Nachádzajúc sa v údolí a blízkosti Súľovských skál, nie je treba vysvetľovať prečo práve tieto športy.

Okolie posiate cykloturistickými trasami

Okolie Bytče je nesmierne bohaté na početné turistické i cyklistické chodníčky a svoje si nájdu športovci rôznych schopností. Zatiaľčo širší prehľad ciest je k dispozícii napríklad na tejto stránke, tento článok predstaví dve cyklotrasy vhodné pre horské bicykle.

kam po zime

Prvou z nich je okruh začínajúci v obci Mikšová nachádzajúci sa južne od Bytče. Trasa má dĺžku 42 kilometrov a počas svojej dĺžky prekonáva prevýšenie až 580 metrov. Ďalšou zastávkou cyklotrasy sú obce Štiavnik, Medvedie, Krížové, Petrovice a až po týchto usadlostiach nasleduje Bytča. Z nej to je to počiatočného bodu už len kúsok (prejde sa ešte cez Malú Bytču). Výhodou tejto trasy je jej sklon – až do polovice sa síce ide iba do kopca, no v tej druhej je profil práve klesavý a cyklisti si tak pri zostupe môžu oddýchnuť a vychutnať výhľad z Javorníkov.

Druhou možnosťou je o niečo náročnejší profil začínajúci v Rajeckých Tepliciach a stáčajúci sa pri Súľove smerom späť. Zdanlivo kratšia, 30 kilometrová, trasa obsahuje stúpavo-klesavý profil a môže poriadne otestovať Vašu kondičku. Cesta za odmenu ponúka úchvatný výhľad na Súľovské skaly a Roháčske sedlo a križuje ju aj náučný chodník, na ktorom sa je možné ešte aj niečomu priučiť.

Výhodou tohto športu je pomerne blízka vzdialenosť Bytče od Žiliny, z ktorej pochádza Peter Sagan. Vplyv cyklistiky rovnako ako aj Petrove výborné aktuálne výsledky (dostupné aj na webe bet365) môžu poslúžiť ako dobrá motivácia.

Súľov – zlepencový raj

Na rozdiel od neďalekého Manínu, Súľov ponúka nádherné zlepencové útvary často tvoriace majestátne veže. Typ lezenia je prevažne technický a lezci môžu počítať s množstvom malých chytov. Obtiažnostne sú lezecké cesty rozptýlenej po celej škále, a preto si na svoje môžu prísť i menej zdatní športovci. Na druhej strane, lezecká oblasť je aj domovom rôznych vzácnych vtákov. Niektoré oblasti tak podliehajú sezónnym zákazom a pred samotným výletom je dobré sa dopredu informovať o ich dostupnosti. Medzi najnavštevovanejšie sektory patria oblasti Pod Hradom, Javor, Brada a Čierny Potok.

Kam po zime

Už aby tu bola jar! Spomínané možnosti sú iba stručným prehľadom a pre viac informácii treba popátrať po internete alebo rôznych sprievodcoch. Užitočným zdrojom informácii sú aj priložené odkazy.

 

1 komentár

Zanechajte svoj komentár