Upečte si domáci chlieb

Upečte si domáci chliebMožno mi dáte za pravdu, že vôňa chleba to je vôňa domova. Upečme si spolu jednoduchý kvasnicový chlieb, z časti zložený z celozrnnej špaldovej múky, plný semienok a orechov. Ak ste dosiaľ neupiekli svoj vlastný chlieb, na tento si naozaj môžete trúfnuť. Vyhraďte si na to dostatok času, zaberie vám to aj pol dňa, hoci samotná práca s cestom nepotrvá viac ako 30 minút. 

Jednotlivé úkony sú však rozložené do niekoľkých hodín. Pečenie chleba je mágia. Je možné, že vás to nakopne a po získaní väčšej rutiny v práci s chlebovým cestom sa vydáte do sveta pána chlebov, ktorým je kváskový chleba. Recepty na kváskový chleba nájdete na u mňa na blogu a rada v budúcnosti niektorý pripojím aj sem, pre čitateľov Bytčan.sk.

Predajňa s bio potravinami, zdravou výživou a poctivými čerstvými produktami od lokálnych farmárov Šafran Bytča venovala kvalitne vypracovanú OŠATKU na kysnutie chleba v hodnote 10 € a RAŽNÝ KVÁSOK ako cenu pre jedného z vás, ktorý odpovie na nasledovnú otázku:

Kedy a s čím si najradšej doprajete krajec chleba?

Svoje odpovede pripojte v komentári k tomuto článku, alebo odošlite e-mailom na adresu: nahaji2015@gmail.com v termíne najneskôr do 30.3.2015.

Dňa 31.3.2015 redakcia Bytčan.sk zverejní meno výhercu ošatky a ražného kvásku.

Pšenično – špaldový chlieb s orechami a semienkami

  • 500 g pšeničnej hladkej múky T650 (chlebovej)
  • 300 g špaldovej celozrnnej polohrubej múky 
  • + múka na podsýpanie
  • 1 kocka kvasníc (43g)
  • 0,6 l vlažnej vody
  • 15 g soli
  • 0,5 čajovej lyžičky drveného alebo mletého koriandru
  • 1 čajová lyžička rasce
  • 3 polievkové lyžice slnečnicových semienok
  • 3 polievkové lyžice ľanových semienok
  • 2- 3 hrste celých vlašských orechov

Pomôcky: veľká misa, stierka na cesto, mixér s metličkami na kysnuté cesto, ošatka, veľký plech, papier na pečenie, rozstrekovač na vodu

Varíme s láskou

Múky preosejem do väčšej nádoby. Pridám soľ, rascu, koriander, semienka, orechy a premiešam. Do zmesi vyhĺbim jamku, do ktorej rozdrobím kocku kvasníc. Kvasnice zalejem menšou časťou vody (asi 2 dcl). Keď vybehne kvások, dolejem zvyšnú vodu a mixérom vymiešam kompaktné hladké cesto, ktoré sa odlepuje od misky a drží pokope. Cesto v miske zľahka podsypem a aj zvrchu ho poprášim múkou. Misu preložím čistou utierkou a nechám na mieste izbovej teploty mimo prievanu kysnúť. Aj dobré dve hodiny. Pripravím si čistú podložku – dosku, ktorú dobre podsypem múkou. Potom na ňu vykysnuté cesto pomocou stierky z misy preložím. Zo dva- trikrát ho ponaťahujem a preložím obe strany cez seba, ako keď sa prekladá papier na obálku. Pripravenú ošatku zľahka vysypem múkou.

Cesto rukami vytvarujem do bochníka podľa veľkosti a tvaru ošatky a vložím ho do nej na dokysnutie. Kým som nemala ošatku, cesto som dávala kysnúť do košíka, alebo aj rovno na plech, poprekladané do výšky, lebo pri kysnutí sa roztiahne najmä do šírky. Netreba sa toho báť. Zhruba po hodine kysnutia zapínam rúru na maximum, aby sa pred pečením chleba dobre vyhriala. Nahrievanie trvá 30 minút. Chleba vyklopím z ošatky na plech. Mám taku fintu, že papier na pečenie priložím na cesto v ošatke a prevrátim hore nohami. Papier s cestom položím na plech a ošatku opatrne snímem dolu z cesta.

Varíme s láskou

Niekedy sa môže stať, že sa vám kúsok cesta prilepí, nevadí. Pomôžte si príborovým nožom. Chlebík posypem semienkami a vložím do rúry. Rozprašovačom naplneným teplou vodou viackrát vstreknem vodu do priestoru rúry ponad chleba. Uvoľnená para napomáha vytváraniu kôrky chleba. Bez ďalšieho zdržiavania uzavriem rúru, aby som nestratila nakumulovanú teplotu.

Teplotu uberiem na 230°C. Pečiem 15 minút. Na chlebe by sa za ten čas mala vytvoriť stredne hnedá kôrka. Moja rúra pečie dosť intenzívne. Preto keď vidím, že zvrchu chlebík už priveľmi hnedne, otvorím rúry a položím priamo naň plát papiera na pečenie. Tým ho ochránim pred spálením. Po 15 minútach teplotu uberám na 180°C a chlieb bez ďalšieho otvárania rúry dopečiem počas ďalších 45 minút. Spolu sa teda pečie 60 minút.

Po upečení ho vyberiem a preložím na ošatku, alebo kovovú mriežku. Aby rovnomerne vychladol a zospodu sa nesparil. Chlieb krájam po vychladnutí, najskôr ho prežehnám a poklopkám. Správne upčený chlieb vydá zunivý zvuk. Nech sa aj vám podarí!

 

Andrea Macková - autorka blogu varíme s láskou

z kuchyne Na háji píše
Andrea Macková

Na háji - varíme s láskou

 

 

 

 

Zanechať prvý komentár

Informácie o článku

Súvisiace príspevky