Pomôžte nám omaľovať Jánošíkovu väznicu!

Vymalujte janosikovu vaznicuJednou za atrakcií bytčianskeho zámku je väznica, ktorú ako vojak Rákocziho vojska strážil neskorší slávny zbojník Juraj Jánošík. Práve odtiaľ, podľa legendy, nechal utiecť väzneného zbojníckeho kapitána Tomáša Uhorčíka.

Na Bytčiansky deň, ale nielen na túto príležitosť, členovia OZ Bytčania Bytčanom pripravili so súhlasom Ministerstva vnútra – Štátneho archívu v Bytči a Krajského pamiatkového úradu, väznicu do takého stavu, aby si ju návštevníci mohli prezrieť. Ba chystajú aj dereš! Uvidíme či sa im to podarí.

Avšak prvým krokom je vymaľovanie miestnosti. Brigáda sa uskutoční už tento piatok 15. mája od 14.00 h. Kto máte záujem priložiť ruku k obnoveniu a zachovaniu našej histórie, príďte nám pomôcť. Budete medzi nami vítaní. Tešíme sa na vás v piatok o 14.00 h pri vstupe do zámku.

Čo hovorí história

K osudovému stretnutiu Juraja Jánošíka ako cisárskeho vojaka, a väzňa Tomáša Uhorčíka na Bytčianskom zámku došlo v roku 1710. Vyvinulo sa medzi nimi priateľstvo. Na jeseň toho roku Uhorčík za nevysvetlených okolností uteká z bytčianskeho väzenia, pravdepodobne s Jánošíkovou pomocou.

 

Zanechať prvý komentár