OBCHOD NA KORZE – Z HISTÓRIE ŽIDOVSKEJ OBCE

Obchod na Kozre BytčaZaujíma vás ako vyzerala Bytča na prahu 1. Slovenského štátu? Viete, že Slovensko bolo vtedy rozmanitou krajinou plnou rôznych kultúr? S druhou svetovou vojnou a nástupom nacistickej totality jedna z týchto kultúr zmizla aj z mapy Bytče. Zostala po nej iba synagóga a príbehy starnúcich pamätníkov. Ak vás zaujíma história bytčianskej židovskej obce a vôbec história židovskej kultúry, určite by ste si nemali nechať utiecť nadchádzajúcu výnimočnú udalosť. Občianske združenie Filmový klub Bytča pripravilo v spolupráci s Bytčianskym zámockým dňom premietanie filmu o dobe druhej svetovej vojny a holokauste OBCHOD NA KORZE.

Obchod na Kozre Bytča

Premietanie bude spojené s besedou s bytčianskym rodákom a pamätníkom židovskej obce, s pánom Pavlom Králom. Táto udalosť bude v rámci prvého ročníka Zámockého dňa nadväzovať na program v Bytčianskej synagóge, kde budú počas dňa prebiehať prehliadky, výstava a koncert približujúce históriu bytčianskej židovskej obce.

Bytča svojou veľkosťou predstavovala v čase druhej svetovej vojny podobné mestečko s jedným námestím aké môžeme vidieť práve v OBCHODE NA KORZE. S nástupom Slovenského štátu čakal Bytču osud rovnaký ako hrdinov tohto filmu. Časť našich spoluobčanov bola násilne odvedená do koncentračných táborov a naša krajina stratila veľa zo svojej rozmanitosti a rôznorodosti. OBCHOD NA KORZE výstižne zachytáva toto tragické obdobie, keď sa zrazu z našich spoluobčanov stali nežiadané osoby a poslali sme ich na istú smrť. Sugestívnu ilustráciu doby z filmu príde do kina dokresliť pán Pavel Král, ktorému bude v rovnaký deň slávnostne udelené čestné občianstvo Mesta Bytča.

Dej filmu Obchod na korze sa odohráva počas druhej svetovej vojny v malom meste Slovenského štátu. Stolár Tóno Brtko (životná rola Jozefa Kronera), poctivý a slušný človek prijme pod nátlakom svojej ženy a vysoko postaveného švagra arizačný dekrét na obchod staručkej pani Lautmannovej. Aj keď je obchod nevýnosný, Brtko v ňom zotrváva a predstiera, že arizuje. Stará pani sa o Tóna stará ako o syna a on jej pomáha ako môže.

Príde však deň, keď všetci Židia z mestečka obdržia predvolanie k transportu. Všetci okrem pani Lautmannovej. Tóno sa ju spočiatku snaží ukryť, no neskôr ju prehovára, aby sa sama prihlásila. Tlak udalostí dovedie Tóna Brtka k hraničnej životnej situácii… príbeh, akých sa v tej dobe udiali stovky. Tento sa na plátna kín dostal v 60. rokoch a dokonca získal Oscara za najlepší cudzojazyčný film. Tragikomická dráma je mementom do dnešných čias a mal by ju vidieť každý, koho zaujímajú dejiny vlastného národa.

Premietame v sobotu 23.mája o 20. hodine v kinosále Domu kultúry v Bytči. Dobrovoľné vstupné. Lístky si môžete vybrať v pokladni kina hodinu pred začiatkom predstavenia. Všetci ste srdečne vítaní!

Obchod na Kozre Bytča

Zanechať prvý komentár

Informácie o článku

Súvisiace príspevky