Zastupiteľstvo bude rozhodovať o „teple“. Páni poslanci, rozhodnite v prospech občanov!

teplo v Bytči

Mestské zastupiteľstvo bude v stredu opäť prerokovávať zmluvu o prenájme tepelného hospodárstva a tepelných zariadení uzatvorenú v roku 1999 medzi mestom Bytča a spoločnosťou TEZAR, ktorá je platná do roku 2020. Už niekoľkokrát som sa pokúsil presadiť, aby mestské zastupiteľstvo schválilo podanie žaloby na súd, aby ten vyhlásil zmluvu za neplatnú. Bohužiaľ, výsledok nebol pozitívny pre občanov mesta. Naposledy skončilo hlasovanie nerozhodne.

Považujem túto zmluvu pre občanov mesta za natoľko nevýhodnú, že túto tému, spolu so siedmymi kolegami, opäť predkladáme poslancom na rokovanie mestského zastupiteľstva. Zároveň rešpektujem aj to, že spoločnosť TEZAR na základe riadne dohodnutej a schválenej zmluvy na majetku mesta (ešte stále môžeme tepelné hospodárstvo za také považovať) legálne podniká. A pretože vnímam a rešpektujem vôľu väčšiny mestského zastupiteľstva dodržať termín platnosti zmluvy, ale zároveň článok III., na základe ktorého zariadenia, do ktorých TEZAR investuje, sa stávajú automaticky jeho majetkom (hoci investíciu spoločnosť premietla do ceny tepla, takže ju zaplatili občania mesta), považujem za absolútne nevýhodný, podávam návrh na jeho zrušenie súdnou cestou. Platnosť zmluvy po zrušení sporného článku by zostala v platnosti do roku 2020. Občania mesta by však neprišli o celé tepelného hospodárstvo. Zostalo by v majetku mesta, ktoré by sa mohlo slobodne rozhodnúť, či ho ďalej niekomu zverí, alebo ho bude spravovať samé.

Touto cestou by som chcel apelovať na kolegov poslancov, aby sme v tomto prípade zabudli na politiku, a urobili to, čo je správne pre občanov mesta Bytča. Pretože reálne hrozí, že keď sa 1. 1. 2021 zobudíme do mrazivého januárového rána uvedomíme si, že tepelné zariadenia, kotolne, rozvody, technológie, ktoré mesto prenajalo súkromnej spoločnosti, už mu nepatria. Že už ich vlastní súkromná firma, že ich takto skryto sprivatizovala, hoci za ne nezaplatila ani korunu, či euro. Že ich zaplatili občania, ktorí majú aj vďaka tomu jednu z najvyšších cien tepla a teplej vody na Slovensku, a ak ich bude chcieť mesto získať späť, bude za ne musieť zaplatiť ešte raz.

Ešte nie je neskoro!

Páni poslanci, pán primátor, dnes ešte nie je neskoro! Dnes sa ešte môžeme pokúsiť tento proces zvrátiť. Podajme žalobu na súd a ten nech rozhodne, či tento sporný článok zmluvy zruší, alebo nie. Predsa takto o nič neprídeme. Ale naopak, mnoho môžeme pre občanov mesta získať a vybojovať. Treba však konať rýchlo. Pretože rozhodovanie súdov trvá určitý čas a my máme čas už len štyri roky.

Počas týchto štyroch rokov môžeme zabojovať nielen o to, aby mesto a jeho občania neprišli o svoj majetok, ale máme čas aj na to, aby sme sa rozhodli, ako ďalej. Či jeho správu zveríme súkromnej spoločnosti, alebo si ho budeme spravovať a riadiť sami. Či budeme sami môcť určovať cenu tepla pre občanov, pretože nebudeme na nich chcieť nekresťansky zarábať, a či prípadný zisk budeme môcť použiť v prospech občanov mesta a nie v prospech súkromnej spoločnosti. Tento rok sa pre takýto krok rozhodli poslanci MZ v Poprade. Považovali to pre svojich občanov za najvýhodnejšie. Našťastie ich neobmedzovala nevýhodná zmluva. Aby sme sa mohli zachovať rovnako, musíme sa snažiť dosiahnuť to, aby aj zmluva so spoločnosťou TEZAR v Bytči bola výhodná pre obe strany. Aj pre súkromnú spoločnosť, aj pre občanov. Teraz taká nie je. Vďaka článku III., ktorý je potrebné zrušiť, pretože je pre mesto nevýhodný.

Vážení občania, príďte vyjadriť svoj názor na túto problematiku. Zasadnutie MZ sa uskutoční v stredu 23. 11. o 14.00 h.

Zanechať prvý komentár