Budúci utorok príde do Bytče Nitra. Ako sa klubu darí?

Futbal Bytča

Futbalový klub MFK Bytča začal novú sezónu fantasticky. Prvé dva zápasy vyhral a podarilo sa mu postúpiť aj do 2. kola Slovnaft Cupu. V ňom už o týždeň, v utorok 15. augusta o 17.00 h, privítajú na vlastnom ihrisku futbalistov fortunaligového nováčika FC Nitra. V Bytči sa chystá veľký sviatok. O tom, čo všetko sa v Bytči zmenilo, sme sa zhovárali s prezidentom klubu Jozefom Mužíkom.

 V minulej sezóne sa vaši muži na poslednú možnú chvíľu zachránili vo 4. lige sk. SEVER. Mládežnícke družstvá tiež hrali o záchranu, dorast sa prakticky rozpadol. Táto sezóna sa však začala výrazne lepšie. Ako k tomu prišlo? 

V priebehu minulej sezóny sa udialo veľa podstatných vecí. Ešte pred ňou sa nám podarilo klub transformovať zo zadlženého FO Kinex Bytča na Mestský futbalový klub Bytča, ktorý je bez dlhov. Táto skutočnosť vytvorila podmienky na to, aby mohol klub normálne fungovať a hľadať partnerov do ďalšej spolupráce. Vydali sme sa cestou výchovy mládeže. Chceme, aby klub udržateľne fungoval, aby sme si vychovávali hráčov pre A-mužstvo a nemuseli ich draho kupovať inde. Samozrejme, bude na to potrebné určité obdobie. Minulá sezóna bola vôbec prvá, v ktorej sme s projektom začali. A-mužstvo sme zložili výhradne z našich mladých chalanov, aj preto hrali do konca o záchranu. Skončili druhí od konca a zachrániť sa nám podarilo po rozšírení súťaže na 16 účastníkov.

Ako to vyzerá s mládežou?

Začali sme spoluprácu s Akadémiou Juventus Žilina a spojili sme sa do Akadémie Juventus Žilina – Bytča. Momentálne máme tri družstvá prípraviek – U 10/U 11, U 9/U 8 a U 7/U 6. Družstvá žiakov U 12, U 13, U 14 a U 15 hrávajú 1. a 2. ligu. Vytvorili sme dorasty U 17 a U 19, ktoré štartujú v 2. najvyššej súťaži. Dbáme na to, aby tréneri boli kvalifikovaní, aby sa vzdelávali, napredovali a zlepšovali svoju tréningovú činnosť. Bohužiaľ, stále ich ešte nemáme dostatok a potrebovali by sme stav doplniť. Najmä pri našej U 15, ale aj v ďalších kategóriách, aby deti mali naozaj kvalitnú prípravu.

Futbal Bytča

 

Chalani z Akadémie Juventus Žilina – Bytča majú teda šancu uplatniť sa v áčku MFK Bytča?

Áno. To bol aj hlavný dôvod spojenia, aby šikovní odchovanci mohli pokračovať v A-tíme. Juventus nemal dostatok chalanov, aby vytvoril všetky kategórie žiakov, ako to vyžaduje účasť v 1. lige. Naši chalani zase dostali šancu vyskúšať si a uplatniť sa v najvyššej súťaži. No a podarilo sa nám spoločne vytvoriť aj mladší a starší dorast, ktorý účinkuje v 2. lige. Doňho sa budú postupne zaradzovať chlapci, ktorí dovŕšia potrebný vek a skončia u žiakov. Z dorastu zase budeme posúvať do prvého mužstva šikovných chalanov. Už teraz sú tam 2 – 3 perspektívni hráči, ktorí by sa mohli pripravovať s mužmi.

Čo sa však stane, ak sa spolupráca s Juventusom skončí? Aké súťaže zostanú Bytči?

Dohodu sme podpísali zatiaľ na rok. Ak by nedošlo k jej predĺženiu, zmluva nám zaručuje, že 2. liga žiakov, ale aj 2. liga dorastencov zostanú pod MFK Bytča. A Juventus by mal len 1. ligu žiakov. Presne tak, ako to bolo pred jej uzatvorením.
Poďme teraz k mužom. Aké ciele ste si stanovili pred sezónou?
Po prvých zápasoch tejto sezóny, ktoré sme všetky vyhrali, sa dá povedať, že muži sú stabilizovaní. Po prvom roku reorganizácie mužstva, kedy sme stavili na vlastných odchovancov a hráčov z blízkeho okolia, sa ukazuje, že perspektívu postupu do 3. ligy by sme sa chceli pokúsiť naplniť v priebehu 2 – 3 rokov. A to najmä s vlastnými odchovancami, ktorí budú postupne dopĺňať mužstvo. Na to potrebujeme kvalitné dorastenecké družstvá U 17 a U 19, aby sme nemuseli kupovať hráčov z iných oddielov.

Futbal Bytča

 

Máte teda mladé mužstvo?

Káder zostal pokope. Doplnili sme ho mladými hráčmi. Vrátil sa k nám iba skúsený Ľubomír Čikota, náš odchovanec a dlhoročná opora. Ten by mal priniesť mladým hráčom skúsenosť. Naopak, s aktívnou činnosťou skončil Peter Špánik, ktorý pracuje ďalej ako správca ihriska.
Prvé tri zápasy vám vyšli nad očakávanie.
Sme spokojní, ale zostávame nohami pevne na zemi. Chceme sa sústrediť predovšetkým na 4. ligu, do ktorej sa nám podarilo vstúpiť víťazne, keď sme Dolný Kubín doma porazili 1:0. Bol to však náročný zápas, hlavne po psychickej stránke. V sobotu sme už výraznejšie zvíťazili v Stráňavách. Verím, že chalani budú pokračovať v nastúpenom trende a budú bojovať v horných priečkach tabuľky. Určite sa tento rok chceme vyhnúť záchranárskym prácam. Postupne budeme pripravovať mužstvo na postup do vyššej súťaže. Čerešničkou na torte bude zápas proti Nitre.

Budúci utorok vás čaká veľký futbalový sviatok. V Bytči privítate nováčika Fortuna ligy, FC Nitra. Ako sa na tento zápas chystáte?

Bude to pre nás sviatok. Zároveň si však ale chceme v tomto zápase vyskúšať, na čo chalani majú. Veríme, že v ňom odovzdajú všetko, čo je v nich a prvoligového súpera potrápia. Rád by som na zápas pozval divákov. Nie každý deň majú možnosť vidieť na bytčianskom štadióne prvoligové mužstvo. Dúfam, že si na zápas nájdu cestu a prídu naše mladé mužstvo povzbudiť. Srdečne pozývam aj takých, ktorí na futbal nechodili, aby sa prišli presvedčiť, akým smerom sa uberá futbal v Bytči.

Futbal Bytča

 

Chystáte niečo špeciálne?

Občerstvenie bude zabezpečené. Uvažujeme nad nejakou tombolou. Lístky budú zlosovateľné. Cenu lístkov nebudeme rapídne zvyšovať, budú stáť dve eurá. Chceme, aby nás prišlo povzbudiť čo najviac ľudí.

Dnes majú všetky kluby problémy s financiami. Ako je to u vás?

Klub finančne dotuje mesto určitou sumou. Tento rok sa nám však výrazne navýšil počet mládežníckych družstiev, takže uvidíme, čo to bude znamenať pre náš rozpočet. Verím, že ak budeme potrebovať väčšiu pomoc pre mládež, mesto sa nám neotočí chrbtom.

Futbal Bytča

 

Aká je podpora zo strany verejnosti?

Určite by sme privítali väčšiu podporu od ľudí, aby nám radšej pomohli, ako kritizovali a škodili. Dvere sú tu otvorené pre každého, kto chce pomôcť a má dobré úmysly. Nastavili sme víziu, ktorú chceme napĺňať. Výsledky sa nemusia dostaviť hneď, z cesty by sme však nechceli zísť. Potrebujeme čas a pevne verím, že postupnými krokmi sa nám ciele podarí naplniť a výsledky prídu.

Michal Filek, snímky Richard Bellan

Zanechať prvý komentár

Informácie o článku

Súvisiace príspevky