Kubo BODoval naplno!

BOD KUBO 01

Bytčianské ochotnícke divadlo (BOD) v sobotu 16.6.2018 odpriemiérovalo svoju prvú divadelnú hru Kubo, ktorú pod vedením Mgr. Art. Radovana Kianicu pripravovali takmer pol roka. Napriek zmiešaným očakávaniam, či divadelné predstavenie divákov zaujme, dom kultúry v Bytči bol zaplnený takmer do posledného miesta.

BOD odpremiéroval divadelné predstavenie od Jozefa Hollého – Kubo. „Veľa ľudí možno nevie, o čom to je. Ale je to príbeh, ktorý je veľmi aktuálny aj v súčastnosti. Veril som, že zaujme.“ – hovorí Radovan Kianica. Keďže sa na premiéru nemohol kvôli pracovnej zaneprázdnenosti dostaviť zvukový technik, úvod predstavenia sprevádzali menšie technické problémy. To však nezabránilo v nasadení hercov, ktorí predstavenie odohrali najlepšie ako vedeli, aj napriek tomu, že stáli na javisku prvý krát.

Celé predstavenie už potom išlo bez väčších „problémov“. Napriek tomu, predstavením veľmi dobre naledené publikum odmenilo účinkujúcich niekoľkokrát veľkým potleskom a na záver dokonca so „standing ovation“.

„Predstavenie sme museli odpremiérovať o dva týždne skôr. Niektorí naši herci odchádzajú ako vysokoškoláci do zahraničia, rozhodli sme sa preto jeho premiéru presunúť na skorší termín. Mali sme naplánovaný aj hudobný sprievod. Hudobníci však v tomto termíne museli ísť na súťaž, s čím predtým nepočítali. Preto sme museli hľadať náhradné riešenie. Tým bola reprodukovaná hudba, ktorú sme efektne využili aj v spomaľovacích sekvenciách v predstavení, čím som chcel akcentovať situáciu a podporiť dramatickosť. Predstavenie sa v období skúšok vyvíjalo a často som musel meniť plány, či už kvôli ľuďom v obsadení, alebo technickým veciam. Bolo to náročné. Reakcia publika však
bola fantastická a naše úsilie sa oplatilo. Verím, že to nakoplo v ďalšej práci nielen mňa, ale aj samotných účinkujúcich.“ – dodáva režisér R. Kianica.

BOD KUBO 02
Režisér predstavenia Radovan Kinanica

Kubo

Ochotníci sa rozhodli ako prvý titul odpremiérovať hru Jozefa Hollého – KUBO. Je to divadelná hra, ktorej námetom je svadba pre majetok. „Je to komédia a myslel som si, že to môže byť dobrý ťahák pre divákov. Tento titul mi napadol ako skvelé riešenie o to viac, keď sa v našom súbore objavil Martin Hvorečný, ktorý sa na túto postavu dokonale hodil. Hru sme preto začali skladať okolo neho. Postupne sme doplnili všetky postavy a vytvorili tak skvelé obsadenie vyžarujúce pozitívnu energiu. A hľadali sme práve aktuálnosť príbehu, aby to malo celé väčšiu vypovednú hodnotu. Toto všetko sú momenty, kedy viete, že by to mohlo zabrať.“ – dodáva R. Kianica.

Herecké obsadenie:

Kubo: Martin Hvorečný / Bečela: Andrej Gallo / Bečelová: Simona Gablíková / Košárička: Michaela Mužíková / Anička: Frederika Butková alt. Zuzana Gregušová / Dora: Helena Plaskurová / Paľko: Michal Dudoň / Lovecký: Milan Hrbek alt. Miloš Hozák / Martin: Miroslav Maťuga / Jurko: Martin Křenek / Husári: Veronika Rochová a Karin Keblúšková / Kapitán: Miroslav Maťuga / Štefan: Martin Zaťko a ďalší: Adriána Čičková, Martin Maruna, Gertrúda Ivanková, Anna Kancyřová, Mária Pavúrová, Ivana Zvarová a Michal Zvara

Réžia: Radovan Kianica / Kostými: Kristína Pigová / Pohybová spolupráca: Karin Holešová / Svetlo a zvuk: Radovan Kianica

BOD KUBO 04

„Divadelné predstavenie sa podarilo zrealizovať hlavne vďaka podpore Mesta Bytča. Týmto by som chcel poďakovať vedeniu mesta a hlavne poslancom Mestského zastupiteľstva v Bytči – za odsúhlasenie finančnej podpory. Rovnako aj ďalším našim sponzorom a podporovateľom. Vďaka nim sa podarilo obnoviť silnú tradíciu ochotníckeho divadelníctva v Bytči. A my chceme v našej práci určite pokračovať.“ – dodal na záver režisér predstavenia Radoslav Kianica.

BOD KUBO 03

Foto: Kamera Foto – Igor Hvorečný

Zanechať prvý komentár

Informácie o článku

Súvisiace príspevky