Prečo triediť a recyklovať odpad?

Recyklacia v Bytči

Triedenie a recyklácia odpadu by dnes mala byť neodmysliteľnou súčasťou života v domácnosti. Je to však tak? Triedite doma odpad? Alebo patríte medzi tú skupinu, ktorá si myslí, že triedený odpad aj tak skončí na jednej skládke? Je to omyl, triedenie a následná recyklácia je dnes jedna z mála vecí, ktorou môžeme pomôcť pri ochrane nášho životného prostredia. Recyklovanie je dnes “in” a preto má väčšina z nás doma pekné farebné nádoby na separovanie odpadu. Niekto separuje len sklo, noviny a PET fľaše a niekto rozoberie aj obálku z výplatnej pásky, aby plastové okienko zrecykloval osobitne.

Čo je to recyklácia?

Recyklácia je proces využitia vytriedených odpadov. V našom meste v súčasnosti máme možnosť triediť sklo, papier, plasty a kovy, elektroodpad, batérie a akumulátory, pneumatiky a biologicky rozložiteľný odpad. Recyklácia je v skratke proces premeny starého na nové a využíva sa takmer pri všetkom recyklovateľnom odpade.

Recyklované sklenené fľaše sa môžu premeniť na poháre, vázy, alebo obaly na zaváraniny. Pri recyklácii papiera vznikajú nové zošity, papierové tašky, puzzle, servítky, kuchynské utierky alebo toaletný papier. Aj keď sú jednorazové plienky vyrobené z veľkej časti z papiera, do modrého kontajnera nepatria. Obsahujú chemické látky a gélovú výplň. Z plastu je možné recykláciou vyrobiť koberce, rohožky, palety, ploty, lavičky, umelú trávu, vlákna do spacích vakov, vankúšov, vetroviek ale i samotné oblečenie. Napríklad na výrobu jednej fleecovej bundy postačí 30 PET fliaš. Hliníkové plechovky poslúžia na výrobu rámu bicykla a tie železné zas na výrobu kľúčov alebo náradia. Recykláciou nápojových kartónov môžu vzniknúť obaly na vajíčka, kancelársky papier, podnosy, tácky, stavebné dosky, izolačné dosky, obaly pre mrazené potraviny alebo kuchynské či priemyselné utierky.

Recyklujeme málo

Štatistiky však hovoria jasne – recyklujeme veľmi málo. Ak by sme na zem vysypali priemernú nádobu na komunálny odpad a ručne všetko dotriedili, tak by na skládku poputovali iba 4% odpadu. Všetko ostatné by ešte mohlo byť nejakým spôsobom zhodnotené a zrecyklované.

KomunalnyOdpadzdroj: www.incien.sk

Opätovným využívaním triedených odpadov ako druhotnej suroviny šetríme primárne prírodné zdroje, znižuje sa znečisťovanie ovzdušia a vôd pri ich spracovaní a tiež spotreba energie potrebnej na ich získavanie a spracovanie. A samozrejme znižujeme aj množstvo odpadu ukladaného na skládku. Vedeli ste, že recykláciou 100 ton papiera sa ušetrí 1 hektár 100-ročného lesa? Recykláciou 1 kg železného šrotu sa ušetria 4 kg rudy? Alebo to, že pri výrobe z primárnych zdrojov sa vďaka recyklácii šetrí aj veľké množstvo energie? Pri skle je to 25%, pri papieri 70%, pri kovoch 74%, pri hliníku 95% a pri plastoch až neuveriteľných 97%.

Ako vieme, čo recyklovať?

Na väčšine obalov, prípadne priamo na výrobkoch, sa nachádzajú takzvané recyklačné symboly, ktoré slúžia na ich materiálovú identifikáciu. Tieto symboly nám pomáhajú identifikovať, či je daný obal možné recyklovať a do akej nádoby ho máme vhodiť.

Zelený bod Zelený bod – označuje obaly, ktorých výrobcovia participujú na rozvoji systému ZELENÝ BOD. Jeho hlavnou úlohou je podpora separovaného zberu a osveta obyvateľstva. Viac informácií získate TU.
recyklacia kos Značka znamená, že obal po použití máme vhodiť do zbernej nádoby.V prípade recyklovateľného materiálu do príslušnej nádoby na separovaný odpad.
nerecyklovatelne Tento znak označuje zariadenia, ktoré patria medzi nebezpečné. Napríklad batérie, žiarovky a žiarivky – preto ich v žiadnom prípade nevhadzujeme do zberných nádob, ale odovzdávame ich v zbernom dvore – v technických službách.

Trojuholník zo šípok znamená, že obal je možné zhodnotiť. Súčasťou značky je označenie materiálu, z ktorého je obal vyrobený. Označenie materiálu môže byť zobrazené ako číslica v trojuholníku šípok, ako skratka pod trojuholníkom šípok, alebo kombináciou oboch spôsobov. 

Symboly

Všetky obce a mestá na Slovensku majú zákonnú povinnosť zabezpečiť separovaný zber skla, papiera, plastov, kovov a bioodpadu. V našom meste zabezpečuje zber odpadu spoločnosť T+T, ktorá svoje zberné nádoby farebne rozlišuje spôsobom uvedeným na obrázku.

zberne nadoby sm

Podrobnejšie si jednotlivé recyklačné symboly rozoberieme v ďalších článkoch. Budeme sa v nich podrobnejšie venovať, čo do jednotlivých nádob patrí, či naopak nepatrí.

 

Pripravené v spolupráci s Petrou Slezákovou – ZERO WASTE SLOVAKIA | Foto úvod: internet

 

Zanechať prvý komentár