Vidieť a byť videný

Polícia SR na sociálnej sieti upozorňuje chodcov a cyklistov na nevyhnutnosť využívania reflexných prvkov počas ich pohybu popri cestách najmä večer a v noci. Dôvodom sú časté dopravné kolízie automobilov práve s chodcami a cyklistami. Tie mávjú často tragické následky.

„V tmavom oblečení a bez reflexných doplnkov si zrejme ešte stále neuvedomili význam základného pravidla bezpečnosti na cestách, ktorým je pravidlo „VIDIEŤ a BYŤ VIDENÝ“. Ak títo najzraniteľnejší účastníci cestnej premávky nemajú na sebe reflexné prvky, výrazne sa skracuje vzdialenosť, na ktorú ich môže vodič spozorovať, nestihne včas a správne zareagovať a dochádza k dopravným nehodám s vážnymi následkami na zdraví.“ – upozorňuje na sociálnej sieti polícia.


zdroj foto: polícia SR

Ako správne používať reflexné prvky?

Dôležité je, aby bol prvok viditeľný a nezakrývali ho žiadne ďalšie vrstvy oblečenia, prípadne batožina. Reflexné prvky majte na tej strane tela, ktorá je otočená k vozovke, nie ku krajnici! 

Najlepšie umiestnenie prvku je pri kolenách, na úrovni pásu, na ramene. Cyklisti si najlepšie môžu umiestniť reflexný prvok umiestnený na prilbe, či bicykli. Samozrejmosťou by malo byť umiestnenie reflexných prvkov na školských taškách a oblečení školákov.

A čo hovorí zákon?

Za zníženej viditeľnosti musí mať chodec idúci po krajnici alebo po okraji vozovky a cyklista jazdiaci po krajnici na sebe viditeľne umiestnené reflexné prvky alebo oblečený reflexný bezpečnostný odev nielen mimo obce, ale aj v obci.

Oblečte sa farebne!

V prvom rade by malo záležať na vlastnej bezpečnosti chodcom, ale policajti ich k tomu pobádajú častejšími kontrolami. „Naším cieľom nie je chodcov pokutovať, ale naučiť ich chrániť si vlastný život,“ zdôraznila hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová.

Dôležité je, aby boli chodci na ceste viditeľní, to sa dá dosiahnuť reflexným prvkom, ktorý odrážajú svetlo, ale aj nápadnou farbu odevu. Najlepšie vás šofér zbadá v bielom oblečení, a to až zo vzdialenosti 55 metrov! Dobre viditeľné sú aj žltá, červená a modrá farba.


foto zdroj: rexlexne.prvky.sk

Zanechať prvý komentár