O krok bližšie k nájomným bytom

Mestskí poslanci na mimoriadnom zasadnutí mestského zastupiteľstva dňa 20. februára schválili investičný zámer na obstaranie nájomných bytov, technickú vybavenosť a kúpu pozemkov. Schválením investičného zámeru deklarujú záujem získať do vlastníctva mesta 88 tzv. nájomných bytov.

Mestský úrad v Bytči v mesiacoch január, február urobil prieskum vo forme dotazníkov. V nich mali možnosť občania Bytče, ale aj okolia vyjadriť svoj záujem o získanie nájomného bytu. „Prieskum sme spravili hlavne preto, aby sme vedeli, či ísť do investičného zámeru. Máme veľa záujemcov a naše predpoklady sa nám tým potvrdili. Poslancom sme predložili kompletné materiály a problematiku sme sa snažili prebrať z každej strany. Zabezpečili sme aj obhliadku objektov tak, aby sa vedeli rozhodnúť so všetkou vážnosťou.“ – povedal na mimoriadnom mestskom zasadnutí primátor Miroslav Minárčik.

Nájomné byty sú zhotovené v bežnom štandarde podľa požiadaviek zákona č. 443/2010 Z.z. v znení neskorších predpisov o Štátnom fonde rozvoja bývania a sú už skolaudované. Rovnako boli skolaudované všetky stavby technickej vybavenosti. Náklady na výstavbu nájomných bytov, ako aj náklady za časť technickej vybavenosti a pozemku, chce mesto získať aj zo Štátneho fondu rozvoja bývania. Náklady na zvyšnú časť technickej vybavenosti mesto obstará prostredníctvom komerčného úveru vo výške 496.760,- €.

Schéma financovania nájomných domov

ZDROJ: MÚ Bytča

Zdroj: MÚ Bytča

„Náklady na kúpu bytových domov teda mesto pokryje finančnými prostriedkami úveru zo ŠFRB, nenávratnej dotácie z Ministerstva dopravy a výstavby a komerčného úveru. Na splácanie istiny úveru a úrokov zo ŠFRB, ako aj istiny a úrokov komerčného úveru, bude mesto splácať z finančných prostriedkov za nájom uvedených bytov pri ich 100% obsadenosti. Tak aby sme mesto nemuseli zadlžovať, ale aby sme tak potrebné nájomné byty do majetku získali. Teraz pošleme všetky podklady Okresnému úradu na kontrolu. Ten má mesiac na pripomienkovanie a následne zašleme všetky podklady na Ministerstvo dopravy a výstavby SR. Až potom predložíme poslancom na schválenie ďalšie záväzné normy, na základe ktorých budeme byty prideľovať. Čaká nás ešte veľa práce, ale verím, že tento rok sa do nájomných bytov nasťahujú prví nájomníci.“ – dodal primátor Minárčik.








Zanechať prvý komentár

Informácie o článku

Súvisiace príspevky