Nové polopodzemné kontajnery

V uplynulých dňoch Mesto Bytča ukončilo už III. etapu osadenia polopodzemných kontajnerov na ukladanie zmesového komunálneho odpadu a vytriedených zložiek komunálneho odpadu (papier, plasty, sklo, tetrapaky a kovové obaly). Stanovisko bolo vybudované  vo vnútrobloku bytových domov na ulici Okružnej a Javorovej.

Ide o moderné, hygienické, estetické, úsporné a efektívne riešenie nakladania s odpadom, ktoré má viacero nesporných výhod:

  • výrazne vyššia kapacita zberného miesta, kapacity nádoby sú presunuté pod zem,
  • zníženie nákladov a negatívnych vplyvov na ŽP (zníženie emisií, hluku, prevádzky v danej lokalite),
  • väčšia časť odpadu je uložená pod zemou, kde sa udržuje nižšia a stálejšia teplota, čím dochádza k spomaleniu rozkladu odpadu a zníženiu vzniku zápachu,
  • vhadzovací otvor je menší ako u najrozšírenejších 1 100 l nádob BOBR, hoci má niekoľkonásobne väčší objem, čo opäť prospieva k zníženiu vzniku zápachu.
  • odpad je ukladaný do výšky až 2,5 m, čím dochádza k lepšiemu hutneniu vlastnou váhou odpadu,
  • obmedzenie vandalizmu a možnosti opätovného vyberania odpadu vrátane prístupu zvierat,
  • kontajnery sú neprístupné osobám, ktoré ich „prehrabávali“ a robili v ich okolí neporiadok, čo ovplyvňuje estetický vzhľad a čistotu zberného miesta,
  • jednoduchá manipulácia z priľahlej komunikácie t.j. v období,  keď sú konvenčné 1 100-litrové nádoby zasypané snehom a nie je ich možné presúvať.

Odstránením 1 100 l nádob BOBR sa uvoľnia ďalšie parkovacie miesta, ktoré boli týmito obsadené. Súčasťou projektu bola aj výsadba izolačnej zelene. Na stanovisku je umiestnených jedenásť polopodzemných kontajnerov – 6 ks o objeme 5 m3 a 5 ks o objeme 3 m3 . Päť z nich je určených na zmesový komunálny odpad, zvyšné na triedený odpad – dva na plasty a po jednom na papier, sklo, tetrapaky a kovové obaly. Všetky kontajnery sú označené príslušnou farbou, nadpisom a popisom, aký odpad možno do neho ukladať. Realizácia bola uskutočnená v súlade s Plánom odpadového hospodárstva Mesta Bytča na roky 2016 – 2020, v ktorom si mesto stanovilo za cieľ zabezpečiť výmenu niektorých kontajnerov určených na zber komunálnych odpadov a vytriedených zložiek z komunálnych odpadov.

Za dodržiavanie pokynov na jednotlivých nádobách a konanie v prospech úspešnosti zberu odpadu, rozšírenia jeho separácie a zlepšenia podmienok života v meste, vopred ďakujeme.









ZDROJ: www.bytca.sk

Zanechať prvý komentár