Ako sa starať o topánky, aby nám slúžili roky

Ako sa starať o topánky, aby nám slúžili roky

To, ako dlho budeme našu obuv používať, závisí nielen od jej kvality a trvanlivosti, ale tiež a možno aj predovšetkým od toho, ako sa o ňu staráme. Aby nám náš obľúbený pár topánok slúžil viac ako jednu sezónu, stojí za to zaviesť niekoľko zvykov, ktoré nám umožnia zaistiť ich neskazený a krásny vzhľad.

Starostlivosť o obuv je otázkou hygieny a zdravia

Elegantná a čistá obuv nielen dobre vyzerá, ale zaisťuje aj pohodlie a zdravie našich nôh. Ak zvnútra topánky zvlhčíme, za krátky čas tam nahromadené choroboplodné zárodky spôsobia vývoj plesní, ktoré sa rozšíria na naše nohy a nechty. Aby ste sa tomu vyhli, mali by ste v prvom rade používať špeciálne, priedušné a absorpčné vložky do topánok, ktoré by ste mali pravidelne vymieňať alebo prať. Týmto spôsobom bude z topánky pravidelne odstraňovaná všetka vlhkosť, čím sa zabráni vytvoreniu ideálneho prostredia pre vývoj choroboplodných zárodkov.

Tiež stojí za to použiť špeciálne dezinfekčné prostriedky vo forme spreja, ktorý sa nastrieka na vnútornú stranu topánky. Alternatívnou metódou je vytretie vnútornej časti topánky handričkou namočenou v alkohole.

 

Ako sa starať o kožené topánky?

Obuv z prírodnej kože si vyžaduje osobitnú starostlivosť, pretože vďaka tomu nám bude slúžiť roky. Každý deň z ich povrchov odstraňujeme všetky nečistoty vo forme prachu, bahna alebo iných nečistôt. Zbaviť sa ich môžeme utieraním kože vlhkou handričkou. To je veľmi dôležité, najmä v zime, keď sa na topánke môže hromadiť ťažko odstrániteľná cestná soľ.

Kožené topánky by mali byť ošetrené rôznymi druhmi prípravkov a ochrannými olejmi, ktoré chránia pokožku pred škodlivými účinkami mrazu, vlhkosti alebo silného slnka. Pokiaľ toto ošetrenie ignorujeme, môže naša obuv časom stratiť farbu a tiež sa poškodiť.

Pred prvým použitím stojí za to tiež použiť špeciálnu impregnáciu, ktorá ochráni topánky pred premočením.

Mali by sme tiež pamätať na to, že sa koža dokonale prispôsobí tvaru chodidla, čo je v prípade obuvi obrovská výhoda. Bohužiaľ sa môže aj zdeformovať. Preto, ak chceme, aby nám naše značkové pánske poltopánky, ktoré bežne nosíme na dôležitých oslavách alebo obchodných stretnutiach, slúžili niekoľko sezón po sebe, vložíme do nich výstelky.

 

Ako sa starať o športovú obuv? 

Kožené topánky sú obzvlášť náchylné na poškodenie alebo vlhkosť, najmä ak ich používame vonku. Športovú obuv by ste mali pravidelne čistiť vlhkou handričkou alebo špongiou. Nikdy ich neperieme v práčke ani ručne, pretože tak môžeme zničiť ich vlastnosti, zdeformovať ich alebo dokonca spôsobiť odlupovanie podrážky. Športová obuv by mala byť pravidelne vetraná na voľnom priestranstve a stielka by sa mala častejšie prať alebo vymieňať ako v prípade iných druhov topánok, pretože sa nám nohy fyzicky namáhajú.

Športová obuv by mala byť skladovaná tak, aby nebola niečím pritlačená, čo by mohlo spôsobiť jej deformáciu. Je tiež dobré udržiavať športovú obuv v špeciálnom, priedušnom vaku, ktorý na jednej strane nebude prekážať odparovaní vlhkosti, a na druhej strane ju ochráni pred prachom a nečistotami z okolia. 

Každodenným vykonávaním vyššie uvedených činnosti dodáme našim topánkam krásny vzhľad a odvďačia sa nám dlhou dobou používania.

Zanechať prvý komentár