Na slávnostnom zasadaní udelili Čestné občianstvo

Mesto Bytča udelilo čestné občianstvoMestské zastupiteľstvo v Bytči dňa 23.5.2015 pri príležitosti osláv 70. výročia skončenia II. svetovej vojny udelilo titul Čestný občan mesta Bytča trom rodákom. Mimoriadne MZ sa konalo v rámci Bytčianského zámockého dňa v Sobášnom paláci v Bytči a tešilo sa veľkému záujmu návštevníkov. Titul Čestný občan mesta Bytča bol udelený Ivanovi Ottovi Schwarzovi, Pavlovi Královi a Ondrejovi Šamajovi.

Úcta a ocenenie priamym bojovníkom

„Tento rok sme si pripomenuli 70. výročie skončenia 2. svetovej vojny a zároveň 70. výročie oslobodenia mesta Bytča. S veľkou pravdepodobnosťou je aj posledným okrúhlym výročím, kedy máme možnosť uctiť si a oceniť priamych účastníkov bojov o našu slobodu osobne. Všetci už totiž majú viac ako 90 rokov,“ povedal pre sme.sk Michal Filek, poslanec Mestského zastupiteľstva v Bytči.

Mesto Bytča udelilo čestné občianstvo

Ďalej podotkol, že udelením titulu Čestný občan mesta Bytča a usporiadaním dôstojnej oslavy 70. výročia oslobodenia, sa mesto Bytča prihlásilo k hodnotám slobody, odvahy, pravdy a osobnej statočnosti, ktoré hrdinom v roku 1945 pomohli zvíťaziť nad fašistickými okupantmi.
„Traja Bytčania, ktorým som titul Čestný občan mesta Bytča navrhol udeliť, si ho mimoriadne zaslúžia.“ – dodal Filek.

Ivan Otto Schwarz celú vojnu bojoval proti fašistom v lietadle, ako súčasť 311. československej bombardovacej perute v Británii. Pavlovi Královi sa ako jednému z mála bytčianskych Židov podarilo uniknúť pred transportom do Osvienčimu. Bojoval v Slovenskom národnom povstaní a po roku 1968 ho prenasledoval aj komunistický režim, ktorý ho donútil k emigrácii. Ondrej Šamaj bol priamym účastníkom ťažkých bojov v Slovenskom národnom povstaní.

Mesto Bytča udelilo čestné občianstvo

Slávnostné zasadnutie sa začalo hudobným vystúpením Základnej umeleckej školy Bytča a príhovorom historika Dušana Halaja. Po udelení občianstva oboznámili už čestní občania všetkých prítomných so svojimi osudmi. Odovzdávania sa nemohol zúčastniť zo zdravotných dôvodov Ivan Otto Schwarz. Žiaľ, nepodarilo sa s ním nadviazať ani audio spojenie.

O záver mimoriadneho zastupiteľstva sa postaral spevácky súbor Glória Deo Bytča hymnickou piesňou „Aká si mi krásna“.

Mesto Bytča udelilo čestné občianstvo

Foto: www.bytca.sk

Zanechať prvý komentár

Informácie o článku

Súvisiace príspevky