Kam kráča futbal v Bytči?

Futbal v Bytči

Futbal v Bytči prešiel za posledné dva roky veľkými zmenami. Nie je žiadnym tajomstvom, že futbal na Slovensku už dávno nie je takým fenoménom ako býval. Tých dôvodov je viac a vedie sa polemika, čo je tým najvážnejším dôvodom. Či nezáujem verejnosti – alebo chýbajúce financie. Tento trend sa žiaľ nevyhol ani tomu bytčianskemu futbalu. Chýba divák, chýbajú finacie. Podľa skeptikov je na úplnom dne a nič ho už nezachráni. Na otázky, či je to naozaj tak, nám odpovie člen výkonného výboru fubalového klubu MFK Bytča – Michal Filek.

• Pozorný futbalový fanúšik si určite všimol zmenu názvu nášho futbalového klubu. Zmenil sa z FO KINEX Bytča na MFK Bytča, prečo?

Transformáciu FO Kinex Bytča sme začali pripravovať už v roku 2010. V tomto roku sme zaregistrovali aj úplne nový Mestský futbalový klub Bytča. Hlavným dôvodom bolo to, že klub FO Kinex sa topil v dlhoch, ktoré vznikli v predchádzajúcich rokoch, hlavne voči sociálnej poisťovni a zdravotným poisťovniam. Kvôli nim bolo dokonca voči klubu vedene exekučné konanie a zablokovaný bol účet. Akákoľvek suma, ktorá na účet prišla, bola okamžite stiahnutá exekútorom. Napriek tomu futbal fungoval vďaka tomu, že v čele boli ľudia, ktorí boli ochotní zo svojich peňazí platiť cudzích hráčov, ktorí bojovali o záchranu v tretej lige.

Na mládežnícke výbery sa kládol malý dôraz, hoci ja som presvedčený, že práve výchova detí a mladých futbalistov by mala byť prvoradým poslaním klubu, na chod ktorého prispieva mesto Bytča z rozpočtu. A-družstvo by malo pritom fungovať na takej úrovni, na ktorú má financie a hráčov. Stručne povedané, FO Kinex Bytča bol „chorý“ klub, s dlhmi, v exekučnom konaní, ktorý si platil cudzích hráčov len kvôli tomu, aby sa zachránil v tretej lige a na mládež sa takmer nebral ohľad. Lámali sme si hlavu, ako túto situáciu vyriešiť.

Hrozilo totiž, že ak nevyplatíme zdedené dlhy, čo sme samozrejme nechceli urobiť, budeme musieť klub zrušiť a vytvoriť nový, pričom všetky naše družstvá, hlavne tie mládežnícke, by museli začínať v najnižších súťažiach. Našou jedinou nádejou bolo požiadať Slovenský futbalový zväz, aby nám umožnil prebrať súťaže, ale nie záväzky,  FO Kinex Bytča na nový klub MFK Bytča.

Zaregistrovali sme MFK Bytča, ktorý je síce občianskym združením, ale podľa stanov sa jeho členmi automaticky stanú všetci poslanci, aj primátor mesta. V minulom volebnom období, kedy som nebol poslancom, projekt spal. Po voľbách sme sa však k nemu vrátili a podarilo sa nám ho dotiahnuť do úspešného konca. Súťaže prebral Mestský futbalový klub Bytča a dlhov sme sa zbavili.

Našou prioritou sa stala mládež. Len v prípravke máme momentálne viac ako sto detí. Príďte sa pozrieť niekedy na ich tréning, je ich plné ihrisko. A zo športu a futbalu majú obrovskú radosť. Posilnili sme trénerský tím. O mládež sa dnes stará osem kvalifikovaných trénerov. Že má táto práca zmysel, dokazujú výsledky, ktoré sa najmenším darí dosahovať. Prípravkári dokážu porážať aj silné mužstvá, ako sú Žilina, Ružomberok, či Fomat Martin. Mladší žiaci, káder ktorých tvoria chlapci, ktorých si vychovali tréneri Weber a Pastorek, sú momentálne na druhom mieste v druhej lige.

Bohužiaľ, problém máme momentálne v kategóriách starších žiakov, dorastencov a mužov. Práve nekoncepčnou prácou v minulosti sa stalo, že nemáme v týchto kategóriách kvalitných odchovancov, vlastných hráčov. Situácia sa zlepší postupne, ako budú dorastať chalani, s ktorými pracujeme v súčasnosti. Verím, že o 10 rokov práve títo naši najmenší chlapci, ktorí sú našimi hráčmi a budú našimi odchovancami, budú všetci hrať za A-mužstvo a postúpia s ním aj do II. Ligy. Do tej doby musíme však byť trpezliví, koncepčne a systematicky pracovať s mládežou, musíme mať dostatok kvalifikovaných trénerov, ktorí sa deťom budú venovať. Práve toto sa v súčasnosti deje a preto som optimista. Som presvedčený, že toto je jediná správna cesta, ako môže klub dlhodobo fungovať a rozvíjať sa. Tu už nie je priestor, aby sme žili v bubline, ťahali sem drahých hráčov, ktorým sľúbime veľké peniaze a potom im ich nevyplatíme. Tak, ako tomu bolo v minulosti, pred tým, ako sme klub prebrali.

• Bytča hrá momentálne IV. ligu a naše mužstvo je v súčastnosti na poslednom mieste v tabuľke. Pre mnohých fanúšikov je už IV. liga veľké sklamanie a nevedia sa s tým zmieriť. Obviňujú z toho hlavne súčasné vedenie futbalového klubu.

Chápem frustráciu a rozhorčenie fanúšikov, ktorí boli zvyknutí na to, že Bytča hrala tretiu ligu. Je to prirodzené. Z dlhodobého hľadiska to však bolo neudržateľné. Aj preto sa tak často striedali vedenia, ktoré sa všetkými silami snažili získať financie na to, aby zachránili v Bytči tretiu ligu. Po dvoch sezónach však zväčša odchádzali sklamaní a väčšinou aj s dlhmi. Toto naozaj nebola zdravá situácia. Viem, že cesta, na ktorú sme sa vydali, je správna, ale chce to čas a trpezlivosť. Po desiatich rokoch poctivej a koncepčnej práce s deťmi, s vlastnými odchovancami, sa môžu dostaviť výsledky.
Na druhej strane musím povedať, že klub je dnes úplne zdravý, nemá žiadne dlhy, má kvalitných trénerov, kvalitnú mládež, vynikajúce zázemie.

A preto je tu vytvorený priestor na vstup strategického partnera, ktorý by chcel zainvestovať do A-mužstva. Určite sa tomu nebránime, boli by sme radi. Ak sa tak stane, bude tu možnosť, aby sa muži vrátili na pozície z minulosti aj skôr. Verím však, že vedenie pri tom neustúpi od zámeru, aby kostru tímu tvorili odchovanci Bytče, doplnení možno o dvoch – troch kvalitnejších „cezpoľných“ hráčov. Takto tomu bolo aj v minulosti.

• Súčastnému vedeniu futbalového klubu su vyčítané hlavne neuhradené „dlhy“ voči hráčom, trénerom, či funkcionárom. Sú tieto záväzky podľa teba opodstatnené? Mal by ich súčasný klub uhradiť?

Tu treba povedať, že odkedy sme klub prebrali, teda od roku 2015, neevidujeme žiadne nevyplatené peniaze hráčom, ani trénerom. Všetko, čo sme sľúbili, sme zaplatili. Z prechádzajúcich období zrejme nejaké dlhy zostali. Ale tie vznikli zväčša nesplnením ústnych dohôd medzi hráčmi, či trénermi a predchádzajúcim vedením. A za tie predsa nemôžeme niesť zodpovednosť v situácii, kedy máme plné ruky práce s tým, aby sme získali financie na chod klubu v aktuálnej sezóne. Ja som pritom prišiel do futbalu v situácii, kedy klub zostal bez vedenia a hrozilo, že sa ďalšia sezóna ani len nezačne. Podarilo sa mi získať financie na to, aby A-čko odohralo súťaž. Dnes ma však pred verejnosťou jeden bývalý tréner, dokonca člen vedenia klubu nazýva hrobárom futbalu v Bytči. Kritizuje ma za to, že sme jemu a ďalším hráčom neuhradili peniaze, ktoré mu osobne sľúbil predchádzajúci šéf klubu. Nadnesene sa dá povedať, že ako funkcionár dlžil peniaze sám sebe – ako trénerovi. No a treba si aj uvedomiť, že ak by MFK Bytča dnes prevzal záväzky predchádzajúceho vedenia, a peniaze, ktoré boli, znova opakujem, dohodnuté len ústne, čiže o nich de facto nemáme žiadny doklad a účtovne ich nemáme ani akým spôsobom uhradiť – tak by bol ohrozený chod klub v novej sezóne.

futbal 01x

• Klub je zdravý, na novej štartovacej čiare. Prečo sa podľa teba nedarí zohnať financie potrebné na chod A-mužstva.

Bohužiaľ, musím povedať, že futbal má z minulosti v Bytči veľmi zlé meno medzi potenciálnymi sponzormi. Je veľmi ťažko získať takého partnera z Bytče, ktorý by bol ochotný pomôcť nám s financovaním A-mužstva. Pretože muži nesmú byť platení z dotácie od mesta. Tá je použitá na mládež, čo je aj správne. Ak sa mi podarilo získať pre A-mužstvo peniaze, boli to zväčša, česť výnimkám, peniaze od firiem zo Žiliny. Že by situácia mohla byť v budúcnosti iná svädčí najmä to, že sa mládežníckym trénerom darí získavať materiálnu, aj finančnú pomoc pre deti. Zároveň by som chcel poďakovať všetkým partnerom, ktorí klubu akokoľvek pomohli.

Aby som to teda zhrnul: Klub sme ozdravili, zbavili dlhov. Zamerali sme sa na prácu s deťmi a mládežou. Postupne si chceme vychovať vlastných hráčov, schopných posunúť A-tím do vyšších súťaží. Bude to však chcieť čas, trpezlivosť a poctivú prácu. Ale so presvedčený, že jedine takáto systematická práca má zmysel a je dlhodobo udržateľná. Bohužiaľ, v náš neprospech môže hovoriť to, že výsledky sa dostavia až neskôr. Preto prosím fanúšikov o trpezlivosť. Aj keď si uvedomujem, že sa môžu cítiť roztrpčení. Namiesto toho, aby sa hnevali, ich pozývam na štadión, aby prišli podporiť naše mladé A-mužstvo, za ktoré dnes hrávajú prevažne našich odchovanci, v boji o záchranu vo IV. Lige.

Zanechať prvý komentár

Informácie o článku

Súvisiace príspevky